Retirement Homes
Client: Confidential
Location: Essex
Status: Concept proposal

Redevelopment of site into 120 apartments

Saunders Boston Architects (SBA) worked with a national Retirement Living Operator to prepare a scheme for a Retirement Living Community in Essex.

SBA identified an overall development strategy to maximise the economic and social potential of the site to allow our client to submit a robust and competitive offer for a large prominent site in a historic town in the heart of Essex. This strategy involved looking beyond the base provision of a Retirement Living Community by also focusing on the community gains generated by the development.

The strategy was based around splitting the site into 3 distinct areas. The Retirement Living element would include 120 number 1, 2 & 3 bedroom apartments, 13no 3 & 4 bedroom houses, with the rest of the site converted into a Public Park with new sports pavilion.

The majority of the communal facilities are located within the ground floor of an existing historic building on the site to make best use of these large spaces and create a centralised hub for the development, with some apartments provided on the upper floors.

Communal facilities include Residents’ Dining, Private Dining Area, Residents Lounge & Bar, Multi-Function Rooms, Residents Snug, Library, Assisted Bathing Suites/Spa Rooms, Hair Salon & Nail Bar, a refurbished Swimming Pool, Gym, and Cafe.

The majority of the apartments are provided within the new pavilions set amongst the historic tree lined avenues to the rear of the main building. These pavilions are connected into the main building via pedestrian paths, Winter Gardens and Sky Gardens to encourage social interaction and movement across the site and into the adjoining park.

The new pavilions were carefully designed by SBA to pay homage to historic architectural features within the town within which the development is located, such as jettying of upper floors; tile hung elevations and feature/ornamented gables, while expressing themselves in a contemporary manner. The curved roofs of the pavilions mimic the curving canopy of the tree lined avenues in which they nestle. Equally the bronzed diamond shaped cladding panels echo the shape of leaves to reflect the importance of the retained tree avenues.

Open gallery

“We were impressed with how you used your skills and experience of the sector to interpret our brief to achieve a scheme design which reflected our requirements and the ethos of ERL. Your excellent CGI’s and the fly through illustrated your design such that we were able to demonstrate the quality of our proposal.”

Client, Enterprise Retirement Living